Vilket betalkort ska man egentligen välja?

Den frågan ställer sig alla som för första gången ska skaffa ett kredit- eller betalkort och det är en bra fråga som det inte finns något direkt svar på. Allt beror på dina konsumtionsvanor, din livsstil och vad du prioriterar gällande ett betalkort. Som konsument har du en rad olika kort att välja mellan – alla med olika förmåner, villkor och avgifter. Några bra frågor att titta lite extra på är:

– Vad kostar kortet?
– Hur hög kredit har kortet?
– Vilka förmåner ger kortet?
– Finns möjlighet till cashback på dina inköp?
– Är kortet lätt att skaffa?
– Hur ser räntan ut?

Titta på dessa punkter och bedöm vad som är viktigast för dig och välj ett betalkort därefter. Några av de vanligaste kortutgivarna idag är till exempel American Express, re:member, Ikano kort, Coop MedMera, Ica Bankkort och Bank Norwegian.
Tips när du ska välja

Om du reser mycket finns det flera kreditkortsutgivare som erbjuder betalkort där bra reseförmåner ingår, såsom att reseförsäkring eller avbeställningsskydd ingår när du betalar resan med kortet. Många gånger erbjuds även avgiftsfria uttag och valutaväxlingar, vilket kan spara dig en hel del om du reser mycket.

Vad gäller cashback så erbjuds ofta olika typer av cashback. Vissa betalkort ger bonus när du handlar mat eller tankar bensin, andra ger bra bonus på alla dina inköp men då till en lägre procentsats. Även här gäller det att välja smart utifrån hur du själv konsumerar.
Lägg tid på att välja rätt kort

Med andra ord kan du spara betydande summor pengar på att välja ett betalkort som är så nära skräddarsytt efter din livsstil som möjligt. Titta runt och jämför vad de olika kortutgivarna erbjuder innan du bestämmer dig. På nätet finns även många jämförelser av de kort som finns där du enkelt får en tydlig överblick.